Home Moeuudised Bibi Steinberg: Hea köök on korraga nii funktsionaalne kui ka esteetiline

Bibi Steinberg: Hea köök on korraga nii funktsionaalne kui ka esteetiline

March 22, 2017
coollook-bibi-steinberg

Sel nädalal käis Coollook külas Bibi Steinbergil, omanäolisel tootedisaineril, kes on endale nime teinud peaasjalikult leidliku köögidisaini ja muude funktsionaalsete mööbli lahendustega.

Kuigi Bibi Steinbergi ettevõtte nimi on endiselt Maakri Disain, tuli Bibil selle aasta alguses Tallinnas Maakri tänava ruumid loovutada, sest vanasse majja rajatakse ruumid teistsugusel otstarbel. Rääkisime Bibiga sellest, kuidas ta üldse 16 aastat tagasi oma tee mööblidiasaini ja sisekujunduseni leidis ning milline on Bibi Steinbergi näoga köök.

Aastal 2000 rajasid sa paari sõbraga firma, mis tegeles põhiliselt eritellimisel köögimööbli projekteerimise ja tootmisega. Mis lugu sellel ettevõttel on?

Noorena õppisin ma Georg Otsa nimelises muusikakoolis estraadilaulu ja dirigeerimist. Laulsin bändis ja töötasin varietees. Kui 1990. aastatel hakkasid kõik laeva peal töötama, siis leidsin, et mina ei taha. Tundsin, et tahan päevasel ajal tööd teha.

Edasi töötasin paar aastat juhuse läbi reklaamiagentuuris Division. Pärast kahte aastat tundsin, et reklaam ja turundus ei ole minu teema. Sealt edasi sattusin tööle köögimööblifirmasse, kus suurema koolituseta asusin kohe mööblit müüma ja projekteerima. Kahe kuu möödudes määrati mind salongi juhatajaks. Töötanud veel paar aastat teiste alluvuses sai selgeks, et tuleb luua oma firma.

Aastal 2000 rajasin kahe sõbraga oma firma. Samal ajal läksin ka Eesti Kunstiakadeemiasse õppima tootedisaini. Tänaseks olen teised partnerid välja ostnud ja tegutsen põhiliselt salongis üksinda.

Kui raske oli tol ajal kooli kõrvalt oma äri püsti panna? Kuidas te kliente leidsite? Või nemad teid?

Päris keeruline oli. Käisime sõbrannaga mõlemad ülikoolis. Panime vahel päeval salongi ukse kinni ja käisime loengutes või eksamitel. Siiani imestan, et firma toona veel alles jäi ja püsti püsis. Kliendid tulid tänavalt. Internet ei olnud siis ju veel nii populaarne.

Millele sa praegu keskendud? Millist teenust sinu käest osta saab?

Minu põhitegevuseks on köögi- ja erimööbli disain ja selle tootmine. Sisekujundust teen ka, aga väikeses mahus, sest mööbli tootmise kõrvalt ei jää selleks üleliigselt aega. Kui inimesed vajavad nii sisekujundust kui ka mööblit, siis leiame koos sobiva varjandi. Kui on väike korter, siis ei ole vaja alati sisekujundust eraldi tellida. Suure maja puhul on see muidugi vältimatu- lisaks mööblile on vaja paika panna ka elektri- ja valguslahendused, on vaja muuta arhitektuurset lahendust ja lahendada muid ehitusega seonduvaid probleeme.

Miks sind just köökide järgi teatakse ja mis sind ennast just köökide poole tõmbab?

Ma alustasin köögidisainiga ja olen järk-järgult edasi liikunud. Täna teen lisaks sisekujundusi ja projekteerin koostöös arhitektiga maju, pakkudes välja arhitektuurseid lahendusi. Köögidisain on minu jaoks alati huvitav väljakutse ja seal on väga palju erinevaid võimalusi. See on üks minu leivanumbritest ja kui kliendid on rahul – ju siis kukub hästi välja. Väga oluline on ka köögis valgustus – pakun välja ka valguslahendusi.

Mille järgi Bibi Steinbergi köök ära tunda? Mis selle eriliseks teeb?

Kasutan sügavamaid tööpindu. Kui inimene tahab näiteks köögisaart, aga ruumi on vähe, siis saab selle teha ka seina äärde sügavate kappide näol. Kitsas ruumis võib lisada fassaadidele peegleid, et avardada ruumi visuaalselt.

Köögis on kõige olulisemal kohal funktsionaalsus. Asjadel peavad olema oma kohad ja kõik peab olema paigutatud loogiliselt. Lisaks sellele on tähtis ka visuaalne pool – köök võiks mõjuda arhitektuurselt. Seinaäärne kapirida oma panipaikadega võiks ulatuda laeni. Väikestel kodumasinatel võiks olla ka suletavas seinakapis oma koht kus neid saaks hoida ja kasutada ilma kusagilt sügavalt kapi põhjast otsimata. Armastan nn karkassi sisse sõitvaid uksi ning lükanduksi mida saab külaliste saabumisel sulgeda. Köök ei pea täna enam välja nägema nagu ta nägi välja eelmisel sajandil. Täna on võimalik enamus köögist ära peita uste taha ja vajadusel need uksed avada. See annab suurepärase võimaluse avatud köögilahendustega interjööridesse esteetilisi köögilahendusi pakkuda. Esteetika ongi disaini juures funktsionaalsuse kõrval minu jaoks väga olulisel kohal.

Millised materjalid sulle eriti meeldivad? Mida sa kõige rohkem kasutad?

Mulle meeldivad naturaalsed materjalid, aga need ei ole alati kõige praktilisemad köögis. Tööpindadest meeldib mulle looduskivi, kvartsiit ja keraamiline materjal, mis on õhuke, moodne ja kriimustuskindel. Marmor meeldib mulle samuti väga, aga kahjuks see kööki väga hästi ei sobi, kuna on poorne ja keeruline puhastada. Sama kehtib ka naturaalse puidu kohta – kui see on lakkimata, siis kulub kiirelt ära ja muutub väga konarlikuks.

Millised värvid sa kööki valiksid?

Valged ja hallid on iseenesest väga head ja tänuväärsed toonid. Nendega on väga hea kõike ülejäänut kombineerida ja sobitada. Annavad hea fooni. Heledad toonid üldiselt sobivad paremini meie kliimavöötmesse, sest päikese valgust on meil vähe ja heledad toonid avardavad ruume. Kui on soov kasutada tumedaid toone, siis tuleb lisada rikkalikult valgustust, kombineerides erinevaid valguslahendusi. Tumedad toonid neelavad valgust ja seetõttu tuleb lisada tavalisest rohkem kunstlikku valgustust.

Kust sa inspiratsiooni saad? Milliseid ajakirju näiteks koju ostad?

Kunagi ostsin palju ajakirju, põhiliselt “Architectural Digest”, “Elle Decoration”, “Interni”, jne. Tänaseks on ajakirjad põhiliselt kolinud internetti ja parim koht, kust inspiratsiooni ammutada, on Pinterest. Seal on ideaalne erinevaid stiile sirvida ja omale ise sobivas stiilis fotopanka koostada.

Millest soovitaksid sa oma potentsiaalsel kliendil köögi valimisel pihta hakata? Samuti Pinterestist?

Väga tore oleks kui inimene Pinterestis juba eeltöö ära teeks ja sealt omale sobiva stiili leiaks. See aitaks aega kokku hoida et õiget lahendust leida. Teine oluline nüanss on teada oma rahalist eelarvet. Kuna variante on väga palju ja materjalid ning furnituur on väga erinevas hinnas, siis hoiaksime jällegi palju aega kokku kui saaksin kohe eelarvele vastavalt köögi projekteerida. Köök on kallis ja sellepärast on oluline teada oma võimalusi, et mitte tühja tööd teha.

Palju sa tööd koju kaasa võtad? Kui tihti sa sõpradele külla minnes nendele sisekujunduses nõu annad?
Kodus ma tööd ei tee, aga sõpradele vahel ikka annan nõu. Ma armastan oma tööd, kuid tähtis on ka vahepeal puhata ja akusid laadida. Interjööri- ja köögidisain ei ammenda ennast kunagi. Pidevalt tekib juurde uusi tehnilisi lahendusi ja see on väga põnev.

Iga uus projekt on minu jaoks ka uus väljakutse. Tähtis on välja selgitada tellija vajadused, harjumused, elustiil ning sellest lähtuvalt pakkuda välja sovivad lahendused. Ainult põhjaliku eeltööd tehes ja seda infot arvesse võttes on võimalik head lõpptulemust saavutada.

Tähtis on, et tellija kes minu pakutud lahendusi lõpuks kasutab tunneks ennast hästi ja koduselt. Sellisel juhul on eesmärk saavutatud ja kõik osapooled õnnelikud.

You may also like

Leave a Comment